Björn
Cederberg

FIlmer

Berlin Hintergrund

FILM | En dokumentärfilm om 1980-talets Östtyskland, gjord med insmugglad kamera bland dissidenter och konstnärer i Berlin. Men den betrodde vännen som tar hand om filmerna är Stasiagent och myndigheterna får veta allt om filmteamets arbete.

BERLIN HINTERGRUND
SVT 1987. 16 mm film.
Regi: Björn Cederberg, Fredrik von Krusenstjerna.
Foto: Fredrik von Krusenstjerna.
Klippning: Björn Cederberg, Fredrik von Krusenstjerna.
Visad i Jan Guillos Rekordmagasinet, SVT, 1988.
Ingick i evenemanget Borderland på Historiska Museet i Berlin, 2014.

En dokumentärfilm gjord med insmugglad 16 mm:s kamera bakom Berlinmuren i Östberlins förbjudna dissident- och konstnärskretsar. Hintergrund är den östtyska varianten av underground.

Vi smugglade in en Aaton 16 mms kamera och en rullbandspelare , tio filmer, kablar och lampor. Sammanlagt 60 kilo filmutrustning lastat i två koffertar som låstes in i en förvaringsbox på Lichtenbergstationen i Östberlin. Vi kom med transittåget, från Sverige (Berlinexpressen), lämnade tåget under ett ögonblick för att låsa in filmutrustningen, fortsatte sedan till Västberlin. Återvände sedan till öst på turistvisum.

Hämtade utrustningen i förvaringsboxen, lastade allt i en väntande Trabant och körde till en våning i Prenzlauer Berg i öst där vi intervjuade konstnärer, dissidenter, punkare, illegala filmare, författare etc. Vi gjorde också ett par åkningar längs gator, med kameran dold i en svart laddsäck.

Efter tre inspelningsdagar vågade vi inte fortsätta. Tog ut utrustningen samma väg. Filmerna smugglades ut av den franske kulturattachén i Östberlin. Kan vi tala fritt här frågade jag när vi träffades på ambassaden vid Unter den Linden. Jag tror inte det svarade han.

Han tog ut filmerna och lämnade dem till min vän Sascha Anderson i Västberlin. Då visste jag inte att min vän motståndsmannen Sascha i själva verket var Stasiagent! Och att han berättade allt för sina arbetsgivare, var vi filmat osv. Men vi hann ut i tid. Tuggade upp en lapp med hans adress då gränspolisen undersökte mig. Lång eftersmak. Men en film blev det.