Björn
Cederberg

FIlmer

Arte et Marte

FILM | Filmens huvudperson guidar runt i sin adliga värld. Morgonritten på Djurgården. Riddarhuset och Armémuseum. En sluten herrklubb för ”bättre män” i engelsk anda som beskyddats av de kungliga sen år 1800.

Arte et Marte (Konst och krig)
SVT 1984. 16 mm film
Regi: Björn Cederberg, Kristian Petri.
Foto: Gunnar Källström.
Klippning: Richard Solarz.

En film om den 27 årige romantikern Claes Boltenstern. Arte et Marte (Konst och krig), är den svenska adelns valspråk. Claes är en ung man som arbetar på bank men drömmer om ett storartat förflutet då adeln hade egna domstolar och styrde Sverige. Vi får följa Claes då han guidar oss runt på riddarhuset och armémuseum, morgonrider på Djurgården, och då han träffar några av sina vänner över en middag på herrklubben Stora sällskapet i Stockholm.

Det var första (och kanske sista) gången som sällskapet upplät sina lokaler för SVTs kameror. En sluten herrklubb i engelsk anda som beskyddats av de kungliga sen år 1800. En mäktig trappa leder upp till en rad mindre rum med engelska fåtöljer, bridge och kägelbiljard, en plats där ”bättre män” träffas, pratar, läser tidningar, dricker, hummar och skrattar.