Björn
Cederberg

Böcker

Kamrat Spion

Fanns det svenska politiker, journalister och företag som samarbetade med östtyskarna? Vilken svensk information fick Stasi tillgång till? Förekom andra oegentligheter? Dokumentärfilmaren, författaren och journalisten Björn Cederberg debuterar med en bok om den östtyska säkerhetspolisen Stasis verksamhet och förgreningar till Sverige.
Kamrat spion
Stockholm 2007.
Bokförlaget Mormor.
Inbunden med skyddsomslag.
281 sidor.

Fem års forskning ligger till grund för boken, och vi får en inblick i hur det gick till bakom stängda dörrar under det kalla kriget.

Björn Cederberg söker sanningar och rör sig mellan Sverige och Berlin. Vissa frågor får vi svar på, andra inte. Många arkiv är förstörda, andra har CIA lagt beslag på. Boken skildrar hur människor påverkas av att leva i ett angiverisamhälle där man inte kan lita på någon.

Cederberg är den första svensk som gått igenom dessa akter så här grundligt. Vi får följa honom i processen, hur han gräver sig ner i arkivet likt en arkeologisk utgrävning. Dessutom intervjuar han flera av de spionchefer vilka var verksamma på östtyska ambassaden i Stockholm på 70 och 80-talet.

Resultatet är en unik inblick i hur Stasi arbetade, hur man skolade spioner och hittade informatörer på svenska storföretag som t.ex. ASEA, Stora Kopparberg och Bofors. Cederberg är närvarande i texten och förmedlar känslan av förräderi och paranoia som ett resultat av övervakning, avlyssning och kontraspionage. Han berättar om när han blev lurad av sin bäste vän och när han hittar en Stasi akt om sig själv. Cederberg skildrar människoöden och tillför nya detaljer kring bland annat Palmemordet och Boforsaffären.

Boken är rikligt illustrerad med bland annat akter från Stasi-arkiven.

Kamrat Spion
2:a utgåva. Sthlm 2008.
Bokförlaget Mormor.
Häftad pocketutgåva. 284 sidor.

Utökad med bl.a. texter om Stasi och FRA och spaningsrapporter där Säpo och Stasi agenter jagar varandra i Stockholm.

Recensioner

”En både personlig och underhållande skildring av en tid, en plats och ett tillstånd.”
Peter Englund. DN.

”Med Cederbergs bok når vi betydligt närmare de verkliga förhållandena än vi gjort tidigare. Det är en i alla avseenden viktig bok om en av 1900-talets totalitära regimer och dess handlande under det kalla kriget.”
Thomas Nydahl. Kristianstadsbladet.

”Cederberg skildrar skickligt hur vanliga medborgare påverkades av att leva under Stasis benhårda kontroll. Det är också uppenbart att Cederberg är mycket väl insatt i tysk historia, det tyska kulturella och politiska livet.” 
Ola Whilke. Sundsvalls Tidning.

”…först den utsökta storyn, både i litterär och journalistisk form, vilket man vill, om hur hans vän Sacha Anderson, oppositionell journalist och författare i Östberlin som hjälper honom och fixar saker – visar sig ha varit agent för Stasi hela tiden. I arkiven hittar Björn Cederberg egna anteckningar och adresser, som vännen Sacha fotograferat och överlämnat till Stasi.”
Jan Guillou. LO-tidningen.